DOĞUMSAL ÇARPIK AYAĞIN PONSETİ YÖNTEMİYLE TEDAVİSİ

Dr. Ignacio Ponseti PEV tedavisi için ucuz ve etkin bir yöntem geliştirmiştir. Uzun süre takip edilmiş olguların sonuçlarına göre Ponseti yöntemi ile tedavi edilen ayaklar güçlü, esnek ve ağrısızdır. Bu çalışmalar PEV’in Ponseti yöntemi ile tedavisinin bütün

dünyada tercih edilmesi gereken bir metod olduğunu ispatlamıştır.

Tedavinin 4 aşaması vardır.

  1. Kavusun düzeltirmesi

Kavus veya yüksek ark PEV’li ayağın ön kısmının tipik bir deformitesidir.Birinci metatarsın aşırı fleksiyonu ile ayağın ön kısmının arka kısmına göre daha fazla pronasyonunda kaynaklanır Ortopedistin PEV ‘i düzeltmek için pronasyon yapma saplantısı kavusu daha fazla artırır ve ek deformite oluşturur. İşte Ponseti yöntemin diğer alçılama tekniklerinde yapılan bu hata yapılmamakta, aksine ayağa ilk alçılamada supinasyon yaptırılmakta ve araka ayakla uyumlu bir dizilim elde edilmekte. Supinasyon Dr. Ponseti’nin geliştirdiği bu yöntemin sihirli hareketidir.

  1. Varus, İnversiyon ve adduksiyonu düzeltilmesi

Daha sonra eş zamanlı olarak ayağın varus, inversiyon ve adduksiyonunun düzeltilmesi gerekir.  Birinci alçıdan sonra talus boynu sabitlenerek ve supinasyon korunarak adduksiyon alçıları yapılır. Ayak 40 60 derece abduksiyon elde edilene kadar devam edilir. Ayağın durumuna göre 3-5 defa alçılama ile bu düzelme elde edilir.

  1. Ekin deformitesinin düzeltilmesi.

Tapuk varusu ve ön ayağın supinasyonu düzeldikten sonra ekin deformitesi düzeltilir. Genellikle (%70-80) aşilotomiyle elde edilir.

  1. Düzelmenin Korunması

Düzelme elde edildikten sonra en önemli aşama düzelmenin korunmasıdır. Bu ayak abduksiyon cihazı ile elde sağlanır. Ayaklarına abduksiyon ortezi takılan hasta üç ay boyunca tekme atarak bacak kaslarını güçlendirir. Üç aydan sonra cihaz 3-4 yaşına kadar 14-16 saat takılır. Yeterli ortez kullanan çocuklarda nüks az olur. Nüks görülen bazı olgularda ayağı dengelemek için kas transferi gerekebilir.